Monica Dominique

&

Tina Ahlin Quartet

Monica Dominique - piano
Tina Ahlin - piano
Johan Strindberg - bas
Morgan Ågren - trummor


Monica Dominique och Tina Ahlin Quartet tar sig många musikaliska friheter och bjuder på ett program med stor spännvidd! Med sina fingrar, röster, munspel och dragspel så klingar deras arrangemang djupt rotade i den svenska traditionen; jazz från Monica Z till visor med skarpa, geniala texter av Olle Adolphson, Beppe Wolgers och Tage Danielsson - varvat med Piazzolla, Solar Plexus och givetvis egna kompositioner från Monica och Tina!

Med sig på scenen har de den fenomenala världstrumslagaren Morgan Ågren och kontrabasisten från Norrköpings Symfoniorkester Johan Strindberg.


Monica Dominique är en uppskattad jazzpianist, kompositör, arrangör och kapellmästare, utbildad på Musikhögskolan i Stockholm. Tillsammans med maken Carl-Axel Dominique ger hon ofta konserter för fyrhändigt piano med en blandning av klassiskt och improviserat. Hon var medgrundare till allmusikgruppen Solar Plexus 1969, där hennes sväng på hammondorgel blev ett av gruppens främsta kännetecken. Hon ingick också en period i sånggruppen Gals and Pals och har även samarbetat med bl.a. Monica Zetterlund, Carla Bley, Hasse & Tage och Povel Ramel. Hon har komponerat film- och teatermusik, körverk, storbandssviter och en mängd sånger. En av hennes mest framförda är "Tillägnan" som komponerades till hennes trio-LP från 1980 med brodern Palle Danielsson på bas och Leroy Lowe på trummor. Monica invaldes 2016 i Swedish Music Hall of Fame.


Tina Ahlin, pianist, sångerska, munspelare, kompositör sedan 30 år tillbaka utbildades på Stockholms Musikgymnasium och Musikhögskolan i Stockholm. Genom åren har Tina samarbetat med en rad kända namn, såsom Hasse Alfredson, Robert Broberg, Lorry-gänget, Olle Adolphson för att nämna några.  Hon samarbetar årligen med såväl körer och orkestrar som storband. Hon har även  arrangerat och tonsatt många körverk, nu senast "Toner och tankar från roten", baserad på Tage Danielssons lyrik. Tina har varit programledare i en serie uppskattade musikmöten i SVT:s Gokväll och likaså varit högtidsvärd för SVT:s Valborg, Nationaldag och Midsommar. Tina har släppt tre soloskivor – varav två, “Sommarkort” och “12 sånger av Allan Edwall” blev grammis-nominerade. Hon har gett ut två böcker; ”Svenska barnvisor” och ”Om sommaren sköna”. 2013 startade ett samarbete med Orsa Spelmän som ännu pågår. Tina fick 2021 Tage Danielssons Vänners stipendium.

Foto: Nils Gyllbäck