Harri Ihanus Quartet
featuring
Jerry Bergonzi

Harri Ihanus -  gitarr
Jerry Bergonzi - saxofon
Andrea Michelutti - trummor
Filip Augustson - kontrabas

Tenorsaxofonisten Jerry Bergonzi är en internationellt erkänd jazzartist, kompositör, författare och utbildare. Hans musik är känd för sin innovation, mästerskap och integritet. Obeveklig drivkraft, inre eld, total kontroll, fantastisk teknik, elastisk lyrik, rik resonans, världsklass, en musikalisk visionär, är bland de strålande recensionerna som beskriver hans sound. Bergonzis musik har applåderats världen över på festivaler, konserthus och jazzställen och hans hängivenhet för jazzmusik har dokumenterats väl av en omfattande diskografi.

 

Under 1972 och 1978 bodde Bergonzi i New York och upplevde vad han anser vara sin riktiga högskoleutbildning. NY, där han hade ett loft på tredje våningen och vän och basist, Rick Kilburn, som bodde på första våningen, var skådeplatsen för många sessioner. "Ofta var det en trummis, en basist och fem saxofonister!" Bergonzi minns: "Ibland var jag trummis, varje kille berättade för en kompis, alla var hungriga på att spela och det var en fantastisk upplevelse." Joe Lovano, Steve Slagle, Billy Drewes, Paul Moen, Pat LaBarbera, Dave Liebman, John Scofield, Mike Brecker, Bob Berg, Tom Harrell, Steve Grossman och Victor Lewis var några av de många musiker som kom för att spela.

 

Under denna tid fick Bergonzi världsomspännande erkännande när han uppträdde med Two Generations of Brubeck. Gruppen, med Dave Brubeck och hans barn, Darius, Chris och Danny, även med Perry Robinson på klarinett och Mad Cat Ruth på munspel, turnerade flitigt från 1973 till 1975 samt 1979 till 1981. Carnegie Hall, Sidney Opera House, Londons Royal Festival Hall och Alexander's Palace, Lincoln Center och Hollywood Bowl var bland de många scener där deras musik applåderades, liksom på JVC Newport, New York Kool, North Sea, Monterey och Nice Jazz Festival, för att nämna några.

 

Jerry Bergonzi har nyligen spelat in 2 CD-skivor med ett nytt projekt i en triomiljö (med Dave Santoro bas och Andrea Michelutti på trummor) och en helt ny CD med Bruce BARTH på piano och Phil Grenadier på trumpet ("Shiftin'Gears")

 

Den internationella tenorsaxofonisten Michael Brecker fick en gång frågan om han fortfarande tränade dagligen.

Hans svar var "Så länge Jerry Bergonzi är kvar kan ingen tenorspelare vila på sina lagrar."