Helge Albin Quintet

Helge Albin - altsaxofon
Karl-Martin Almqvist - tenorsaxofon

Jacob Carlsson - piano
Johnny Åhman - bas
Lennart Gruvstedt - trummor

Saxofonisten och kompositören Helge Albin med sin nybildade kvintett bestående av några av de främsta musikerna på den europeiska jazzscenen. Gruppen kommer att presentera nyskriven musik utav Helge, skriven direkt till gruppen och dess musiker,

Som konstnärlig ledare för Tolvan Big Band har Helge samarbetat och spelat tillsammans med internationellt erkända musiker som Michael Brecker , David Liebman ,Vince Mendoza m.fl.
Helge Albin har blivit tillägnad ett flertal priser, som Sydsvenska Dagbladets Europapris, Jazzkannan och Guldnålen.

Karl-Martin Almqvist, saxofonist och kompositör, är en av de mest unika personliga rösterna som finns på den svenska jazzscenen idag. Karl-Martin finns både på skiva och i framförande med en rad av de finaste grupperna och konstellationerna världen över. Han har spelat flitigt i hela Europa och även turnerat i Mexiko, Latinamerika, Asien och USA.
Sedan september 2014 arbetar Karl-Martin i Köpenhamn, Danmark, och är en del av Danish Radio Big Band.

Jacob Karlzon, pianist och kompositör. Karlzons spelstil utstrålar teknisk briljans, rytmisk och harmonisk komplexitet med en perfekt formkänsla. Hans personliga projekt har fått stort erkännande. 2010 belönades han med Svenska Django d'Or och utsågs till Årets jazzmusiker. 2012 lades han till i Steinways artistlista, et internationellt erkännande av excellens och blev 2015 hyllad som Årets jazzgrupp i Sveriges Radios publikundersökning.
 

Johnny Åman, är en av de mest anlitade basisterna i Sverige och har turnerat över stora delar av världen. Johnny ingår i en mängd konstellationer och har även spelat in skivor och turnerat med bl.a. Jerry Bergonzi, Dave Liebman, Marcus Strickland, George Garzone.
2021 tilldelades han utmärkelsen Guldnålen.

Lennart Gruvstedt, trummor/percussion. Förutom 10 år bakom trummorna i Danska Radions Big Band och 40 år i Tolvan Big Band har Lennart ingått i ett flertal konstellationer och skivinspelningar som i Anders Bergcrantz album ” About Time”, Palle Mikkelborgs grupp "Entrance”, Miles Davis album ” Aura”.
2001 tilldelades Lennart Gruvstedt stipendium från stiftelsen Egil Johansens Minne.